Риба змінює стать!

риба змінює стать

Чи можливо таке, що риба змінює свою стать? Виявляється, так. І для цього навіть не потрібні хірургічні втручання, лише людина, ліки, вода і риба.


Риби, які мешкають у річках, куди скидають стічні води з каналізаційних систем, дуже легко змінюють стать. Адже разом зі стічною водою потрапляє у воду сеча жінок, які приймають протизаплідні препарати!

Зазначені препарати містять специфічний гормон, відомий як естроген. Цей гормон зацікавив англійських дослідників, які протягом багатьох років вивчали 10 річок, в які скидались стічні води. Внаслідок цього вони виявили, що в цих водоймах з’явилися самці з жіночими характеристиками. У половини всіх зібраних самців виявили ікру, яка зазвичай притаманна лише репродуктивним органам самок. У другої половини була велика кількість стерильних самців, а інші породжували нащадків із вадами.

Після спеціалізованих досліджень було встановлено, що головним фактором зміни статі в риб є синтетичний гормон естроген, який міститься в протизаплідних препаратах, відомий як етанол естрадіол. Дослідники також попереджають, що вплив синтетичного естрогену настільки потужний, що навіть при мінімальній кількості впливає на самців риб.

Окрім цього, велика кількість препаратів – анальгетиків, антибіотиків, антитромботичних засобів, гормонів, психіатричних та антигістамінних препаратів – була виявлена на рівнях, де може нести небезпеку для дикої природи.
Вчені зазначили, що стічні води стали джерелом забруднення майже всіх річок у всьому світі.

Однак, чи ці дані будуть враховані людьми?

*Публікація видана в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції.