“Небезпечнй сусід – Інгульска шахта”

Протягом вересня-грудня 2022 року Громадська організація «Флора» за підтримки програми малих грантів від ГС «Досить труїти Кривий Ріг», яка спільно фінансується Європейським Союзом та National Endowment for Democracy, здійснювала досліджувала вплив шахти Інгульська на жителів, які отримують несправедливу частку екологічного тягаря, та навколишнє середовище прилеглих населених пунктів. 20 грудня 2022 року екоактивісти представили результати в рамках пресконференції.

«Уранодобувна промисловість несе небезпеку. Вона починається з пилом в уранових шахтах, продовжується можливим і реальним опроміненням при нормальній роботі, аварійними випадками на шахтах і їх впливом на працівників і населення, яке живе неподалік, і закінчується можливим забрудненням води та ґрунтів від захоронених радіоактивних відходів або техногенних аварій. Саме тому видобування урану, що негативно впливає на навколишнє середовище та людину, не має залишатися поза увагою громадських активістів та громадськості. ‒ наголосила заступниця Виконавчого директора ГО «Флора» Ірина Мунтян.

Дослідження «Небезпечний сусід – Інгульська шахта» складається з двох компонентів: дослідження впливу шахти на навколишнє середовище та порушення норм природоохоронного законодавства, а також аналіз економічної складової функціонування шахти. Результати цього дослідження є важливим аргументом для зміни ставлення місцевих жителів, які сприймають наявність шахти на їх території, як одну з сильних сторін громади, джерелом податкових надходжень, найбільшим роботодавцем, надійним постачальником питної води, хоча це фактично не відповідає дійсності. Водночас шахта «Інгульська» має багаторічну практику порушення норм природоохоронного законодавства, зокрема, порушення вимог щодо поводження з відходами, порушення порядку здійснення викидів, нераціональне використання водних ресурсів; перевищення затверджених концентрацій забруднюючих речовин по скиду у водний об’єкт тощо.

Довідкова інформація:
Проєкт «Небезпечний сусід – Інгульська шахта» спрямований на дослідження впливу шахти Інгульська на жителів, які отримують несправедливу частку екологічного тягаря, та навколишнє середовище прилеглих населених пунктів та виявлення оптимальних шляхів вирішення проблем, пов’язаних з негативним впливом уранодобувного об’єкту. Проект реалізується за фінансової підтримки Європейського союзу.

Детальніше ознайомитись зі статтею можна тут.

За додатковою інформацією звертайтеся до Аліни Давидюк, goflorakrop@gmail.com або за телефоном +380678793734.