Дослідження практики поводження з медичними відходами у населення та малих підприємствах розпочалося у Запоріжжі та Кіровоградщині

практики поводження з медичними відходами

В рамках проєкту, який підтримано міжнародним фондом «Відродження», експерти вперше в Україні вивчать ситуацію з медичними відходами у пілотних областях, проведуть інформаційну кампанію серед населення та малих підприємців, що надають медичні та косметологічні послуги, та розроблять рекомендації для створення системи збору медичних відходів на регіональному рівні.

Проблема поводження з медичними, в тому числі й фармацевтичними відходами, для України не вирішена. Сьогодні немає цілісної налагодженої системи, яка б забезпечувала всі етапи поводження з цими відходами.

Але Україна має намір приєднатися до Європейського Союзу і зобов’язана виконувати ряд європейських директив, зокрема щодо поводження з медичними відходами. Згідно з Базельською конвенцією, до якої Україна приєдналася у 1999 р., медичні та фармацевтичні відходи належать до категорії “небезпечних відходів” і підлягають регулюванню.

Якщо лікарні та поліклініки мають договори на утилізацію медичних відходів, то 90% медичних відходів населення та малих підприємств на кшталт медичних центрів, стоматологічних кабінетів, косметологічних клінік, салонів краси викидають все у звичайні побутові відходи. Підприємці та населення ще з часу COVID звикли використовувати багато одноразових масок, рукавичок, дезінфекційних засобів, які не утилізували належним чином. Під час війни населення та центри незламності, звикли накопичувати запаси медикаментів, які привозили з гуманітарною допомогою, за рік термін придатності вичерпується. Всі ці антибіотики, гормональні препарати, психотропні та інші фізіологічно активні препарати потрапляють у смітники.

«Небезпечні речовини, що містяться в медичних відходах, накопичуються у ґрунті, підземних водах і річках, негативно на них впливають. Сучасні очисні споруди України, що побудовані у 60-х роках ХХ ст. не пристосовані до очищення стічних вод від фармацевтичних відходів та інших речовин, що містяться в медичних відходах. Це призводить до безперешкодного їх потрапляння у природні води та накопичення залишків фармацевтичних препаратів у питній воді, адже водопостачання понад 75% населення України здійснюють з поверхневих вод», – пояснює екологиня Людмила Шестакова, голова ГО «Флора».

Тому в рамках проєкту екологічні активісти запланували провести дослідження поточної практики поводження з медичними відходами серед населення та малих підприємств, що надають медичні та косметологічні послуги в Кіровоградській та Запорізькій областях.

«На основі опитувань та анкетувань буде розроблено рекомендації для створення дієвих механізмів збору медичних відходів, що утворюються населенням та малими підприємствами, які надають медичні та косметологічні послуги на регіональному рівні. В результаті проєкту буде створено аналітичний огляд поточної ситуації поводження з медичними відходами серед населення та малих підприємств, що надають медичні та косметологічні послуги в Кіровоградській та Запорізькій областях», – розповідає керівниця проєкту Ірина Мунтян, екологиня ГО «Флора» (Кропивницький). – Ці області вибрані пілотними, бо прийняли багато внутрішньо переміщених осіб і постраждали від бойових дій».  

Паралельно буде проводитись інформаційна кампанія у двох областях про небезпечність медичних відходів та потребу правильного з ними поводження.

«Ми плануємо виявити рівень свідомості населення та підприємців у поводженні з медичними відходами, проаналізувати їх практики сортування, виявити основні проблеми та виклики. Як лікарка за освітою, яка багато років працювала в медицині, я знаю, що багато чого у поводженні з медичними та іншими відходами залежить не тільки від вимог та штрафів з боку держави, але і від соціальної відповідальності самих підприємців. А ось для населення, потрібна проста і зрозуміла усім система сортування, зберігання та утилізації медичних відходів», – коментує Анна Прішутова, експертка з екоспсихології, координаторка проєкту в Запорізькій області.

Отриманий досвід стане «портативним» кейсом, який буде легко поширити на інші регіони та який водночас матиме суттєвий вплив на довкілля через зменшення кількості медичних відходів, що потраплять на звалища.

Проєкт реалізується ГО «Флора» за підтримки Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом «Відродження» за фінансової підтримки Швеції.