Відбувся круглий стіл, тема якого «Бобринецька громада в контексті водної безпеки»

Бобринецька громада в контексті водної безпеки

Зустріч відбулась в межах проєкту “Голос громади і вплив на реформи”, що впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її наповнення є виключно відповідальністю ГО “Флора” та не обов’язково відображає точку зору Європейського Союзу та Нідерландського Гельсінського комітету.

Команда ГО «Флора» розробила та представила рекомендації для диверсифікації джерел водозабезпечення жителів Бобринецької громади в умовах особливої вразливості заради збереження екологічного стану водойм та об’єктів водопостачання.

На заході були присутні, представники влади, місцеві бізнесмени, молодь, представники навчальних закладів, а також просто небайдужі місцеві жителі.

Євгеній Кулик, заступник Голови Бобринецької ТГ виступив з промовою про результати нашої співпраці. Він подякував за нашу роботу і підтримку, а також нагадав всім присутнім про проблеми, які потрібно вирішувати вже зараз, шляхом тісної співпраці влади, громадських організацій, місцевих жителів та донорів.

Сергій Зелінський, надав експертні висновки та рекомендації для розв’язання цих проблем і наголосив, що про проблеми треба говорити, просто і як є. Тільки так ми зможемо їх вирішувати.

Ольга Лящук, координаторка проєктів ГО «Екоклуб» поділилась досвідом свого регіону і розповіла про варіанти про можливості залучення ресурсів, а також про адаптацію до змін клімату.

Завершальним спікером виступив Андрій Солоненко, експерт UNICEF Ukraine, з промовою про важливість залучення молоді. Адже за його словами, саме вони будують майбутнє. Також поділився можливостями залучення ресурсів до розв’язання проблем Бобринецької ТГ.

Окрім цього, до зустрічі доєднались наші донори, яким ми подякували за підтримку та ресурси, а також познайомили з активними та небайдужими представниками Бобринецької ТГ.

Ми створили профіль Бобринецької ТГ в контексті водної безпеки. Як ми до цього дійшли?
В рамках заходів проєкту залучили понад 100 осіб. Провели 9 публічних заходів в громаді.Відібрали 17 проб питної води для проведення аналізів. Створили водний профіль громади. Надали 10 експертних рекомендацій. Налагодили міжсекторальне партнерство. А тепер спільно шукаємо ресурси для впровадження рішень.


Нагадаємо, на території Бобринецької МТГ Кіровоградської області головною проблемою є зменшення кількості водойм, замулення та забруднення річок. Також майже відсутні природні джерела питної води: серед двох розвіданих природних джерел води на території громади одне облаштовано й оздоблено. На якість води в водопровідній мережі м. Бобринець впливають замулення в місці забору та джерел у витоці р. Сугоклія, що зумовлене відсутністю труби, якою має здійснюватися скид вод для очищення річища річки, та обміління водойми. Низький рівень води, підвищення температури у спеку спричиняють аномальне цвітіння синьо-зелених водоростей, у цей період із кранів городян тече зелена рідина з неприємним запахом. Забруднені хімікатами поля і ґрунти громади. Відсутні контроль та вплив на фермерів, які використовують гербіциди. Розорені землі попід ставками та водоймами. Недостатньо повноважень та важелів на землекористувачів. Якість води питного водозабору для м. Бобринець належить до категорії помірно забрудненої, а поверхневі води р. Сугоклії без попередньої підготовки малопридатні для споживання. Найбільшою проблемою Бобринецької МТГ є погіршення якості води.

Наш проєкт завершився, але співпраця ні. Ми не будемо стояти осторонь, ми продовжуємо працювати над розв’язанням проблем. Ми підтримуємо громаду і далі працюємо заради нашого безпечного майбутнього!