ПОГАНА якість повітря!

погана якість повітря

Станом на 10:30 у Кропивницькому спостерігається погана якість повітря. Про це говорить високий вміст мікродисперсного пилу.


Здоров’я людини залежить від якості повітря, адже без кисню наше життя неможливе! Однак у зв’язку з війною, високим рівнем промислового забруднення, індустріалізацією та ще багатьох факторів, складно знайти місця з дійсно чистим повітрям.

Мабуть, ви неодноразово стикалися з висловом “невидимий вбивця”. Сьогодні це не про радіацію, так називають ще й дрібнодисперсний пил РМ 2,5. Це тверді частинки діаметром менш як 2,5 мікрометра найрізноманітнішого фізико-хімічного складу: від різних кислот (нітратів, сульфатів), до елементарного вуглецю, металів, частинок порід та води. Який має дійсно великий негативний вплив на здоров’я людей. Завдяки своєму дрібному розміру, ці частинки можуть проникати не лише у легені, а й у серцево-судинну систему, спричиняючи легеневі і серцеві захворювання, різні форми раку, нейродегенеративні захворювання, а також підвищують вразливість людини до вірусів та бактерій, що призводить до передчасної смерті.

Зрозуміло, що ми не можемо позбутись пилу в повітрі, але ми можемо захистити себе!
Організм людини може самостійно виводити часточки дрібнодисперсного пилу, але це відбувається дуже повільно. І для цього процесу, необхідно вести здоровий спосіб життя, пити багато безпечної води, мати здоровий сон (не менше ніж 7-8 годин на день), а також уникати стресу. Сьогодні, в умовах війни, дійсно складно дотримуватись цих речей. Тож сьогодні ми поговоримо про те, ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ.

Як це зробити? Читайте нижче:

  1. Слідкуйте за якістю атмосферного повітря, регулярно перевіряючи якість повітря ТУТ. Долучайтеся до ініціатив, спрямованих на збереження чистого повітря та довкілля.
  1. Уникайте тренувань на відкритому повітрі при високому рівні забруднення. Фізичні вправи можуть збільшити проникнення дрібнодисперсного пилу у серцево-судинну систему.
  1. Використовуйте захисні маски при високому рівні забруднення. Захисна маска дійсно допомагає.
  1. Обладнайте правильну вентиляцію в приміщенні, щоб зменшити концентрацію пилу в повітрі. 
  1. Встановлюйте очищувачі повітря у приміщеннях. Доповнюйте це вологим прибиранням та використанням кімнатних рослин, що допомагають збирати дрібнодисперсний пил.
  1. Споживайте більше продуктів з вітамінами B, C, D, E та поліненасиченими жирними кислотами, щоб зменшити негативний вплив забрудненого повітря.
  1. Саджайте дерева та долучайтесь до екологічних проєктів!

Бережіть себе, та не забувайте: у вільній країні – дихайте вільно!

З турботою про Вас, команда ГО “Флора”.

*Опубліковано за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Актуальні новини.
Facebook.