Дві громади Кіровоградської області розуміють, що без води немає розвитку, але водою «ділитись» не хочуть! У чому ж проблема?

прес-тур

*12 липня відбувся прес-тур. У період воєнного стану з метою дотримання правил безпеки, а саме нерозголошення інформації про водні об‘єкти, ми не будемо називати громади та адреси локації. Сподіваємось на Ваше розуміння.

Проблема поділу водосховища між громадами «Б» і «К» виникла через посушливу погоду та зношеність мереж, що може призвести до нестачі води для жителів «Б» громади вже у найближчому майбутньому. Щоб уникнути такої проблеми, необхідно провести реконструкцію гідроспоруди та водосховища на території «К» громади.


Одна з причин, чому «Б» громаді потрібне дане водосховище, пояснила Катерина Гайдук, начальниця Регіонального офісу водних ресурсів у Кіровоградській області. Водосховище, розташоване на території «К» громади, було побудоване в 1989 році з двома цілями: забезпечити зрошення понад 900 гектарів земель та поповнювати запаси «Б» водосховища у разі потреби. Однак, через недотримання умов, водосховище пошкодилось і обсяг води у ньому зменшився з 4 мільйонів кубометрів до 1,7 мільйона, що не відповідає його проєкту.

Голова «Б» громади пояснив, що вода з “Б” водосховища використовується для питного водопостачання жителів, але попит на воду зростає, а запаси зменшуються. Тому відновлення запасного водосховища, яке давно не використовується, стає необхідним. Ремонт гідроспоруди на території «К» громади дозволив би створити запасне водосховище та гарантувати стабільне водопостачання, навіть у посушливі роки.

«К» громада не має зацікавленості у відновленні водосховища, оскільки її жителі отримують воду з інших джерел, тому в бюджеті громади ремонт водосховища не стоїть в пріоритеті. «Б» громада має кошти і бажання відремонтувати та користуватись водозабірною спорудою, але власність на об’єкти належить «К» громаді, тому «Б» громада не може здійснити реконструкцію або фінансувати поточний ремонт.

Голова «Б» громади зауважив, що зима була малосніжною та не дуже дощовою, що призвело до зменшення тиску води та її забруднення. Хоча зараз вода в кранах є, проєкт та відновлення гідроспоруди для створення запасного водосховища займуть декілька років. Саме тому необхідно починати роботу вже зараз, щоб запобігти проблемам. Вартість проєкту оцінюється приблизно в 10 мільйонів гривень.

Голова ж «К» громади має сумніви щодо передачі водосховища та гідроспоруди володіння «Б» громаді. Площа водосховища зменшилася з 105 гектарів до 63 гектарів, тому він вважає, що передача об’єктів на баланс іншої громади потребує додаткових обговорень і погодження з депутатами його громади.

Наразі не було досягнуто остаточної домовленості, але учасники зустрічі домовилися, що зустрінуться з конкретними пропозиціями та вимогами до кінця серпня, щоб розпочати відновлення водосховища та вирішити питання щодо власності на нього.

Сергієнко Олександр, заступник директора Департаменту екології наголосив, що насамперед потрібно створити програму відновлення, а також зробити оцінку впливу на довкілля. Це повинні бути першочергові кроки у вирішенні проблеми. До речі, пан Олександр пообіцяв допомогу зі своєї сторони.


Заручившись підтримкою державних органів, поширенням інформації журналістами та плідної співпраці з ГО «Флора», ми вважаємо, що голови громад вже у найближчі часи вирішать питання. Адже перш за все, справа стосується людей. Без води – нема життя!

*Захід відбувся в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції.